Site Meter

torsdag 29 april 2010

40-årsjubileum x 3

Med lite vilja kan man fira 40-årsjubileum nu, eftersom det just i dessa dagar är exakt 40 år sedan som nya Family Four (nu med Pierre som medlem)

a) livedebuterade
b) släppte sin första singel
c) Svensktoppsdebuterade

Family Four var ju ursprungligen just vad namnet säger, fyra stycken (syskon) från familjen Öst. Men när Family Four ombildades 1969 var det bara Berndt och Inger kvar av den ursprungliga familjen Öst. 1969 fick de en hit med "Kör långsamt" men Inger lämnade ändå gruppen samma år för en solokarriär. Då är bara Berndt kvar av familjen, och ytterligare en version av gruppen skapas nu, där man lossat på familjebanden. Det är nu som den mest kända versionen bildas - som består av Berndt Öst, Marie Bergman, Agnetha Munther och Pierre Isacsson, som går med i slutet av 1969.

Debuten med den nya konstellationen sker i januari 1970 i Hylands Hörna, där de är ett stående inslag under denna säsong. Den egentliga livedebuten sker den 29 mars 1970, på Berns salonger i Stockholm, under en föreställning som verkar gå under namnet ”Good old days”. Det intressanta är att det finns inspelningar från såväl själva showen, som från repetitionerna dagen innan. På repetitionerna kan man höra hur de planerar låtarna, föreställningen och verkligen kämpar med att hitta rätt i texten. En del arbete fick nog ägnas åt att plugga texter till morgondagen. Själva föreställningen flyter smidigare och repertoaren visar hur gruppen lät på den tiden. Det börjar med ett potpurri på gamla Family Four-låtar, fortsätter med några nya låtar, följt av ett potpurri på utländska örhängen, och ytterligare någon svensk låt.

I mars släpps också den första singeln, "Ta hit din längtan", med "Kom med mig till kärlekens torg" som baksida.



Ta hit din längtan
- Pack up your sorrows -
Text & musik: Richard Farina, Pauline Marden
Svensk text: Owe Junsjö

Richard Farina (född 1937, död 1966) var en av alla dessa folksångare som dök upp under 1960-talet i USA. Egentligen inledde han sin karriär som författare men träffade i början av 1960-talet Carolyn Hester, en då berömd folksångerska som han kvickt blev tillsammans med och gifte sig med. Strax därefter skiljde sig Farina och Hester, och han gifte sig i april 1963 i stället med en 17-åring vid namn Mimi, som var lillasyster till Joan Baez. De började uppträda som "Richard & Mimi Fariña" från 1964. Debutskivan kom 1965 och hette "Celebrations For a Grey Day" 28 april 1966 publicerade han sin bok "Been down so long, it looks like up to me", och det mesta såg ljust ut. Två dagar senare, den 30 april 1966, på Mimis 21-årsdag, satt Farina bak på en motorcykel, föraren tappade kontrollen, och Farina dog i kraschen. Samma kväll, 30 april 1966 är gode vännen Bob Dylan för första gången i Sverige och ger konsert i Stockholm. Kanske är rent av Pierre där? Tre månader senare ska även Dylan krascha med sin motorcykel, men han överlever. Joan Baez's sång "Sweet Sir Galahad" handlar om Farinas olycka. Mimi (Baez) Farina (född 1945, död 2001) var sångare och låtskrivare, precis som sin storasyster, men hon var aldrig i närheten av systerns framgångar.

"Pack up your sorrows" skrevs av Richard Farina och Pauline Marden - som är den äldre Baez-systern. Joan Baez började spela den live i januari 1964. Richard och Mimi spelade in den till debutskivan 1965. Många har sjungit in den på skiva, som Joan Baez, Johnny Cash, Peter, Paul and Mary och Judy Collins. Översättningen gjordes av Owe Junsjö och döptes till "Ta hit din längtan". Det var Junsjös första insats för Family Four/Pierre, men inte den sista. Owe Junsjö (född 1945) har skrivit många texter, som sjungits in av artister som Anni-Frid Lyngstad, Tommy Körberg, Hootenanny Singers, Svante Thuresson, Lill Lindfors och många fler, och han har översatt artister som Paul Simon, Leonard Cohen och Bob Dylan. Paul Simons ”Sounds of silence”, blev t ex ”En ton av tystnad” som många artister sjungit in. Originaltexten handlar om hur sångaren säger att hur jobbigt och svårt livet än blir (och det kommer det att bli), så kan han/hon alltid komma med sina bekymmer till honom, för han vet precis vad han ska göra med dem. Junsjös översättning har samma utgångspunkt, även om det är "längtan" som han erbjuder sig att ta hand om. Men i övrigt är det samma tema, om livets svårigheter som man får bära. Allt till en glad och hoppingivande musik.

”Ta hit din längtan” går in på Svensktoppen den 24 maj 1970, och ligger kvar i 10 veckor, till den 26 juli 1970. Det är alltså denna upplaga av Family Fours första Svensktoppsplacering, och den ska också bli den låt som ligger kvar längst (med sina 10 veckor).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar