Site Meter

söndag 18 april 2010

Halleluja!

Halleluja (eller Hallelujah som den heter i orginal) var Israels bidrag till Eurovision Song Contest 1979. Jag har aldrig begripit varför Israel är med där - de ligger väl inte i Europa? Men det är väl där som med Israel i världspolitiken - ingen vill egentligen ha med dem att göra, men av skuld för hur judarna behandlades av nazisterna, måste någon låta dem vara med och leka. Ungefär som den i klassen som blev sist vald i brännbollen: "ok, om ni får Tord så tar vi Eva och Gudrun." Nåväl gruppen som sjöng hette Milk and Honey, och de vann hela tillställning. För andra året i rad stod Israel som segrare, med en text på hebreiska (året innan hette bidraget "A-Ba-Ni-Bi". Sveriges bidrag var för övrigt Ted Gärdestads "Satellit".



För att snabbt få till en översättning kallades en rutinerad översättare in, nämligen Olle Bergman. Finalen gick den 31 mars, och i april spelade konstellationen Pierre Isacsson, Anna-Lena Löfgren och Mats Rådberg in sin version, som släpptes på singel - och den 24 juni gick den svenska versionen in på svensktoppen, direkt till första plats. Där låg den i två veckor, innan något märkligt hände. Jan Malmsjö gick nämligen in på listan med sin egen version av samma låt, så en vecka låg "Halleluja" i två versioner på listan, men veckan efter det var Pierre, Anna-Lena och Mats borta och Jan Malmsjö tog över låten. Den stora hiten nu på svensktoppen var för övrigt en annan låt från Eurovision Song Contest, nämligen Vikingarnas version av "Djingis Kahn". "Halleluja" med Pierre, Anna-Lena och Mats finns också med på Mats Rådbergs "Det handlar om känslor" utgiven samma år.



Översättaren, Olle Bergman (född 1929, död 1985), var en svensk sångare och gitarrist med storhetstid på 1950-talet. Han har även varit känd som textförfattare och skivproducent och har bland annat lanserat Robert Broberg och Carl-Anton. Andra låtar han har översatt är bland annat "Det är då du behöver en vän", "Skona mitt hjärta" och "Leende guldbruna ögon".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar