Site Meter

söndag 4 april 2010

En bok om Pierre på gång!



Saxat från en intervju i en hittills okänd tidning:

Hallå, Per Wiker, vi har hört att du håller på att skriva en bok om Pierre Isacsson...?
Ja, det stämmer.

Hur kommer det sig?
Det är en lång historia, men grunden är naturligtvis att Pierre Isacsson alltid har funnits med, musikaliskt, i mitt liv. När jag var barn hade vi alla skivor både på skiva och kassett, och de spelades mycket, särskilt under sommarloven i stugan. Så Pierre har blivit en del av min barndom på något sätt, en länk till en tid jag allt oftare längtar tillbaka till. Hösten 2007 började jag lyssna lite intensivare på Pierre igen, och började fundera en del över det ena och det andra. Det hängde ihop med att min pappa dött tidigare på våren, och jag hade svårt att få saker och ting att gå ihop. Jag behövde nog någonting att fokusera på, tror jag. Då upptäckte jag rätt snart att det nästan inte fanns någonting alls att läsa om Pierre, så jag gjorde en egen sammanställning som jag publicerade på en hemsida, som sedan blev en blogg, och som nu har utvecklats till en bok. Så kan det bli.

Så det var alltså inte tänkt att det skulle bli en bok från början?
Nej, inte alls. Det var ett litet embryo till att börja med, som jag gjorde mest för min egen skull, men sedan växte det och när någon frågade om det skulle bli en bok och jag plötsligt hörde mig själv svara "ja" - då var det bara att sätta igång. Hahaha.

Vad heter boken?
Den heter "Jag vill andas samma luft som du! En bok om Pierre Isacsson"

Och vad är det för typ av bok?
Tja, det är ingen officiell biografi, det är knappt ens en biografi tänker jag ibland - utan snarare en handbok till Pierre Isacssons karriär. En genomgång av, i huvudsak i alla fall, det som finns officiellt utgivet med Pierre - alla låtar, skivor och så vidare. En överblick över en karriär.

Ok - kan man få en kort resumé - hur såg hans karriär ut?
Han började 1966 i gruppen Country Four, som var rätt framgångsrika ett par år under slutet av 1960-talet, även om de är rätt bortglömda idag. De låg ofta på Svensktoppen och turnerade flitigt. Sedan lämnade han Country Four och gick med i Family Four, som hade ännu större framgångar - bland annat vann de Melodifestivalen två år i rad. 1974 lämnade han gruppen för en solokarriär som resulterade i fyra skivor på lika många år. Några Svensktoppsettor blev det. Efter sista skivan 1978 gjorde han sporadiska inhopp i skivbranschen, ett par singlar, gästspel och barnskivor innan han sadlade om till skådespelare och spelade i musikaler under 1980-talet, bland annat med Riksteatern. I början av 1990-talet försörjde han sig bland annat som kryssningsvärd på båtar, och hans sista jobb var som kryssningsvärd på Estonia, natten hon sjönk. Det var väl en kort resumé, nästan fräckt kort...

Boken då - hur är den upplagd?
Jag går igenom hans karriär, år för år, och försöker reda ut bakgrunden till alla låtar. Musiken och särskilt låtarna har är centrala, oavsett om det handlar om Country Four, Family Four eller soloskivorna. Det är mycket intressanta historier, som blir att handla om så mycket mer än bara Pierre, egentligen.

Hur då, menar du?
Jo, jag menar att alla dessa låtar och artister som jag skriver om i boken, blir små intressanta historier eller anekdoter i sig själv. Det ena leder till det andra, och det har varit mycket fascinerande att hitta samband och berättelser från en tid som håller på att falla i glömska.

Som exempelvis...?
Hmm. Jag vet inte vad jag ska ta för exempel...men som att upptäcka att en låt som "Dunder och snus och lurviga luder", faktist är skriven av barnboksförfattaren Lennart Hellsing, eller att Elvis Presley stulit rättigheterna till en låt. Sånt fascinerar mig. Små detaljer. Kuriosa.

Har du gjort några "scoop", i övrigt?
Tja, en del intressanta fynd har jag gjort. Som hur Pierre blev upptäckt. Några pseudonymer har jag knäckt också, vilket jag är stolt över...någon som inte ens Stim visste. Sånt känns bra att dokumentera. Jag har också hittat den okända bakgrunden till några sånger, och även lyckats spåra upp en hittills okänd låtskrivare som numera är en känd radioröst.

Har du gjort intervjuer också?
Jag har pratat med några som dykt upp i olika former under Pierres karriär, som Lasse Tennander, Per-Anders Boquist, Gert Avelin och några till. Men fokus har som sagt varit på artisten Pierre, inte människan. Så familjen har jag i princip lämnat i fred. Nästa gång kanske...

Varför ska man läsa boken?
För att få en intressant och spännande del av svensk musikhistoria, och en känsla av en fantastisk epok i svensk schlagerhistoria, främst åren 1965 - 1978. Det är en bok för alla som är intresserade av Pierre Isacsson, naturligtvis, men också för alla som är nyfikna på ett stycke svensk musik- och kulturhistoria. Det kanske inte var bättre förr, men det verkade enklare och mera...ärligt.

När kommer den?
I maj hoppas jag att den ska vara klar.

Och var får man tag på den?
Det är bara att gå in i bokhandeln att fråga efter den, eller kolla i nätbokhandlarna.

Och vem är du själv, berätta lite!
Jag är född 1969, sambo, två barn, jobbar som strateg i Karlstads kommun. Dras mer och mer till skogen. Läser och skriver mycket - jag har alltid gillat böcker och ord. Skriver kåserier, novellern, dikter och har har gett ut tre böcker tidigare, "Resan till september", "Humlekvällar" och "Anteckningar från dimman".

Har du några egna förebilder?
Oj. Några namn jag alltid bär med mig är Bob Dylan, Dan Andersson och Nils Ferlin. Ett triumvirat som jag ständigt återkommer till. Gustaf Fröding och Nils Parling är andra författare jag uppskattar mycket och Townes van Zandt är en stor musikalisk hjälte.

Vad ska du skriva härnäst? Har du några planer?
Jag har alltid flera projekt på gång, skrivdrömmar som ska förverkligas. Jag håller sedan länge på med en bok om Dan Andersson och Bob Dylan, men närmast för dörren står nog en poesibok som jag jobbat med i ett par år som ska sammanfatta ett år av tillvarons förunderlighet med naturen som bas.

Lycka till med boken om Pierre, då!
Tack!

7 kommentarer:

  1. Gillar din blogg, märks att du har god smak. /Janne

    SvaraRadera
  2. Vilket fantastiskt arbete lägger ner, och så skriver du bra - ser fram emot boken! /C

    SvaraRadera
  3. Grymt, hittade bloggen idag, blir till att läsa mer här en annan gång och boken ser jag fram emot. /Kaj

    SvaraRadera
  4. Kul, tack för responsen!

    SvaraRadera
  5. Pierre’s första gruppmedlemskap var—eller kunde blivit—“Jailbird Singers” (hade en pseudohit med “Där Björkarna Susa”), men innan de hade sitt första rep tillsammans, hade flera av bandets medlemmar åkt fast och sytts in för inbrott och andra dumheter. Så, som tur var, hans inträde i “burfåglarna” blev aldrig av!

    SvaraRadera
  6. Kul information, det var nog tur att det blev mer städade Country Four som blev Pierres första grupp! Tack.

    SvaraRadera