Site Meter

fredag 2 april 2010

Pierre tolkar andra - "Elefant-sången"

Elefant-sången
- The elephant song -
Text & musik: Hans van Hemert, Gregor Frenkel Frank, Roger Woddis
Svensk text: Börje Carlsson

"The Elephant Song" skrevs 1975 inför en tv-sändning till förmån för Världsnaturfonden WWF. Från början var Fran Sinatra tänkt som sångare, men det blev i slutändan den australiensiske sångaren Kamahl som fick sjunga den. Kamahl (Kandiah Kamalesvaran) föddes 1934 i Malaysia och tamil. Han kom till Australien 1953 för att studera, och när han började uppträda med sin musik bytte han namn till Kamahl. Han debuterade med "A Voice to Remember" i oktober 1967. Han största hit är "The Elephant Song".

Hans van Hemert (född 1945) är en holländsk producent och låtskrivare, med Mouth & MacNeal och Luv' som mest kända artister. "Ik Zie Een Ster" med Mouth & MacNeal kom trea i Eurovision song contest 1974, året då Abba vann. Även 1972 och 1976 skrev han hollands bidrag till Eurovisionsfestivalen; "Als het om de liefde gaat" med Sandra & Andres (kom 4:a 1972) och "The Party's Over" med Sandra Reemer (9:a 1976). Gregor Frenkel Frank (född 1929) är en holländsk skådespelare, författare och programledare. Han har skrivit texter för radio, tv, böcker och tidskrifter, och varit programledare i tv. Har en berömd skådespelare till bror, Dimitri Frenkel Frank. Roger Woddis (född 1917, död 1993) var en engelsk författare, som bland annat skrev politisk humor, lite från vänsterkanten. Hur von Hemert, Frank och Woddis kom att stå som kompositörer till denna sång är en gåta. Kahmal hade hiten. Här är orginalversionen, från 1975.



Texten handlar i orginalet, precis som i den svenska äversättningen av Börje Carlsson, om djurens vädjan till människan att inte ta död på naturen. Språkrör för djuren är elefanten. Den var ju som sagt temalåt till WWF.

3 kommentarer:

  1. mycket braaa låt ,vi must save the world..

    SvaraRadera
  2. Ja vi måste rädda de vilda djuren alla har rätt att leva på jorden och ska måna om den en underbar låt och sann

    SvaraRadera
  3. Fantastisk låt. Har varit min favorit i massor av år. Finns det någon som vet hur vi ska stoppa den illegala handeln med elefantbetar?

    SvaraRadera