Site Meter

fredag 29 oktober 2010

Pierre tolkar andra - "Sista bussen hem till mig"

På det som visade sig bli Pierres sista skiva finns en magnetisk sång som smyger sig på en ibland, en av två låtar på skivan med text av Åke Strömmer. Jag pratar om "Sista bussen hem till mig".

Sista bussen hem till mig
- Midnight dog -
Text & musik: John Kongos, Peter Leroy
Svensk text: Åke Strömmer

Ja, här blir det lite knivigare. Att låtskrivarparet är John Kongos och Peter Leroy är nog klart, men var man hittar orginalinspelningen är mer osäkert.

John Kongos är född 1945 i Sydafrika och slog igenom där i början av 1960-talet, och flyttade till England. Hans första soloskiva hette "Confusions About a Goldfish" och kom 1970. Efter det koncentrerade han sig på att skriva låtar till andran men fick ändå flera hits i eget namn, som "He's Gonna Step On You Again" och "Tokoloshe Man". "He's Gonna Step On You Again" sägs vara den den första låten som använder sig av sampling. Som musiker har han bland annat programerat syntarna på Def Leppards "Pyromania" samt skrivit jinglar och signaturer, som till exempel till barnprogrammet "Fragglarna". Bland de som spelat in hans låtar finns Olivia Newton John, Demis Roussos, James Last, Long John Baldry och Petula Clark. Bor numera i USA.

På flera av låtarna har han med Peter Leroy som medkompositör. Till exempel på "Jubilee Cloud" som Long John Baldry spelat in.

http://open.spotify.com/track/6qC9qVTU3eGMMZDukiQkQN

Vem denne Peter Leroy är har jag inte lyckats utröna, inte heller hundraprocentigt säkert var orginalet kan hittas. Han verkar också vara från södra Afrika. Året ska i alla fall vara 1976, och det är inte omöjligt att det kan handla om den brittiska gruppen the Dealers som släppte en singel namnet "Midnight Dog" just år 1976 - där Kongos dessutom medverkade som gästartist. Indcierna talar alltså för detta. Hur den obskyra saken hittade fram till en Pierre Isacsson-skiva övergår däremot mitt förstånd.

Den svenska texten skrevs av Åke Strömmer, och handlar om en man som gång efter gång har höga förhoppningar om sina krogrundor, men det slutar alltid med att han får åka hem med bussen alldeles själv. Låten har ett visst sug, men texten är en smula underlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar