Site Meter

fredag 8 januari 2010

Pierre tolkar andra - "Ösa sand"

Dags för en tvättäkta cover igen - Pierre sjunger Owe Thörnkvist. Thörnqvist brukar kallas för Sveriges förste rockartist. Han föddes i Uppsala 1929 och spelar än, även om det på senare tid går under etiketten "avskedsturné". Första skivan kom senhösten 1955, faktiskt både på singel och...stenkaka. Så länge sedan var det. Han gav ut ytterligare 5 stenkakor, den sista 1957. Stenkaka, ja. Den första svenska skivinspelningen var Oscar Bergströms inspelning av folksången "Till Österland vill jag fara" gjord 1899. Till att börja med var materialet schellack som blandades med t ex grafit för att få fram en yta som gick att gravera. Schellack var dyrt och byttes ut mot den billigare backeliten. De flesta skivor som vi kallar för stenkakor är just backelit. Mycket stenkakor finns kvar, även om de är sköra. Många har försvunnit, bland annat för att man under andra världskriget var tvungen att lämna in en stenkaka för att få köpa en ny, av materialbrist helt enkelt. När bolaget skickade ut skivor till butikerna förvarades de i tunna papperspåsar med hål så att etiketten blev synlig. På påsen brukade det vara reklam för skivbolaget. Men ofta bytte skivaffären ut den tunna papperspåsen till ett fodral med reklam för skivaffären istället. Man brukar ju också kalla dem "78-varvare", vilket är lite missledande eftersom varvtalet varierar betänkligt. Själv minns jag från min barndom hur jag hemma hos en kompis fick bevittna hans tysta revolt mot sina föräldrar genom att plocka fram stenkakorna ur samlingen, bryta av dem, och stoppa tillbaka dem i påsen igen.

Nåväl, Owes första låt, alltså både på stenkaka och vanlig vinylsingel, kom 1955. Då får man betänka att detta är året innan Elvis Presley slår igenom. Strax därefter, inför julen får man förmoda, kom "Diverse julboogie", och där hörs definitiva rocktoner.



Thörnqvist debuterade 1953 i revyn "Bada med oss" i Uppsala. I den revyn fanns "Rumba i Engelska parken" med. Sen har han förgyllt Sverige med mängder av fantastiska låtar, som "Albin och Pia", "Anders och Britta", "Alptoppens ros", "Dagny", "Ett litet rött paket", "Gun från Dragarbrunn", "Loppan", "På festplatsen", "Titta Titta" och "Varmkorv boogie".

Det verkar vara en man med integritet, Owe. Det blev t ex bråk om hans låt "Wilma" från 1961 - det amerikanska bolaget bakom serien Fred Flinta (Flintsones), Hanna-Barbera, började på typiskt amerikanst vis bråka och hotade med stämning för att han använde sig av Fred Flintas uttryck "Yabba dabba doo" i sången. Så småningom löste sig det hela...med att låten faktiskt kom att ingå i serien. Efter en incident i Pålsboda folkpark 1965, där Thörnqvist helt sonika slog ner en av de berusade personer som störde showen, bojkottades Owe Thörnqvist av media och folkparker. Tyckte han själv i alla fall, och det låg nog nåt i det. Han flyttade i alla fall till Spanien efter det. Men hitlåtarna har fortsatt komma, som "Näcken" som toppade Svensktoppen 1982.

Owes version "Ösa sand" spelade in den 21 april 1961 med Georg Riedels orkester, och kom som singel samma år med "Per Olsson" som baksida. Den kom också som som EP: Per Olsson / Ösa sand / Alla barn i början cha-cha-cha / Tango på Djurgården. Året efter, 1962, fanns den med på LP:n "Owe Thörnqvist" som också innehåller bland annat klassikern "Alptoppens ros".

http://open.spotify.com/track/6uz0UUBwUW8WfsMklnhpnB

Ösa sand
- Owe Thörnqvist -
Kom i vår låda, kom så ska vi knåda
minnen och saker, bakelser och saker.
Hinkar vi tömde, spadar som vi glömde i sand.

Vi öste sand, vi var så ohyggligt små.
Vi öste sand, men vi var stygga ändå.
Oskar, Sune, jag och lilla Totte,
vi var kungar, släppte ej en kotte
in i vårt gäng om han ej var full i däng
att ösa sand, att ösa sand.

Där springer Anna, hon törs inte stanna.
Här kommer Lasse, vi knycker hanses kasse.
Han går och handlar, tappar smör och mandlar i sand.

Vi öste sand, vi byggde stugor och slott.
Vi öste sand, jag baka´ alltid nå´t gott
åt min lilla-syster och Agneta.
Dom var minst och måste alltså äta.
Och ej nog med det, dom måste tugga och le.
Vi öste sand, vi öste sand.

Där sitter Tage, han är kär i Lena,
och där sitter Lena, hon är kär i Oskar.
Och där sitter Oskar, han är kär i Oskar och sand.

Vi öste sand som om vi hade fått fnatt.
Vi öste sand så in i lådorna att
det kom beduiner från Sahara.
Sand-svängen där kunde inte klara
upp´et förstås. Därför värva´ dom oss
att ösa sand, att ösa sand.

Där sitter Tyra, hon får vara myra.
Andra termiter jobbar sen och sliter.
Vi gräver ner´na, så vi slipper se´na i sand.

Vi öste sand. Jag kommer särskilt ihåg,
vi öste sand i farbror bagarens tråg.
Sedan sprang vi hela långa raden
till herr Cuspis, tandläkar´n i staden.
En hygglig person som gav oss hög provision.
Vi öste sand, vi öste sand.

Pierre gör en version som rätt pigg version, som är trogen orginalet. Finns på "En sommarsaga" från 1975.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar