Site Meter

söndag 31 januari 2010

Family Four "1971", #1

Jag tänkte att vi skulle ta en titt på låtarna på Family Fours debutskiva. Ett par i taget. Family Fours nya upplaga bildades 1969, men den första skivan kom inte förrän 1971. Bernt Öst åker genast till Kanarieöarna och sätter ihop ett program, och debuten med den nya konstellationen sker i Hylands hörna i februari 1970. Det blir succé direkt, och almanackan är fort fulltecknad. Under sommarturnén har man med Dick Gyllander på bas, men Öst säger i en intervju i Saxons veckotidning att han bara är ”deras orkester”. Tydligen var en LP planerad att ges ut 1970 som skulle hetat ”Nya Family Four”, men den gavs aldrig ut, av någon anledning. Men så kommer ändå debutskivan, som får samma namn som året den ges ut, 1971.

1. I gryningen
Text & musik: Lars Berghagen

Lars Berghagen behöver väl knappast någon introduktion. Han upptäcktes av skivproducenten Curt Pettersson på grammofonbolaget Karusell när han 19 år gammal. Skivdebuterade 1965. 1969 debuterade han på Svensktoppen med "Gunga Gunga". 1966 hade han dessutom ett udda uppdrag, han var en sorts personlig assistent/fixare/värd åt självaste Bob Dylan som var i Stockholm för att ge sin första konsert. Många hits har följt, som "En enkel sång om frihet", "Hålligång i skogen" och "Du som vandrar genom livet". I slutet 1960-talet samarbetade han ofta med Benny Andersson, tillsammans skrev de låtar som "Hej clown", som Jan Malmsjö sjöng i Melodifestivalen.

"I gryningen" finns på LP:n "Lars Berghagen" 1970, inspelad med Sven-Olof Walldoffs Orkester - en skiva som även innehåller låtar som "En kväll i juni", "Varför snöar det i maj" och "Ge mig din sång".


2. Tjänare Kärlek
Text & musik: Peter Himmelstrand

Från Melodifestivalen 1971 kommer tre låtar på Family Fours debutskiva - inte så konstigt, de hade ju inte mindre än fem bidrag med. "Tjänare kärlek" skrevs av Peter Himmelstrand (kom tvåa i tävlingen).

Himmelstrand (född 1936, död 1999) är en av våra flitigaste schlagerförfattare. Anställd på Afton-Tidningen som allmänreporter, sedan på Expressen, där han blev nöjesjournalist, musik- och showkrönikör och recensent. Han började översätta schlagertexter 1958 med "Jazzbacillen", som sjöngs in av Siw Malmkvist. Himmelstrand skrev under 1960-talet ungefär 100-150 texter...om året - men så småningom blev det förre översättningar och fler original. Första gången han låg på Svensktoppen med en egen melodi var 1964 ("Hem igen" med Hootenanny singers), men började inte på allvar skriva melodier förrän 1967. Det året kom " Alla har glömt" trea i melodifestivalen. På hösten vann "Håll dej till höger, Svensson" tävlingen om bästa melodi till trafikomläggningen för högertrafik. Även 1968 gick det bra i melodifestivalen, då han vann med melodin "Det börjar verka kärlek, banne mej" och kom trea med "Gå och göm dig, Åke Tråk" och "Du vet var jag finns". Han skrev också shower för krogscener och folkparksturnéer, utom hundratals enstaka bidrag till ledande artister, hela shower till bl a Family Four, Charlie Norman, Hep Stars och Svenne och Lotta. 1978 vann han Melodifestivalen igen, med "Det blir alltid värre framåt natten", som sjöngs för Sverige av Björn Skifs. Bland övriga låtar kan nämnas "Drömmen om Elin", "Det ska va gamla låtar", "En man i byrån", "Hälsa Mikael från mig" och "Det ska va gamla låtar".

http://open.spotify.com/track/2viMYxJ6MrrcHelbofLaqa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar