Site Meter

torsdag 11 mars 2010

Pierre tolkar andra - "Morgan Kane".

Morgan Kane är en fiktiv Western-figur som skapades av Louis Masterson. Jag minns den själv från barndomen, särskilt från nattduksbordet i sommarstugan. Lika häftig som Clay Allison var den ju inte, för där fanns ju mer målande sexbeskrivningar, men likväl. Louis Masterson är en pseudonym för den norske författaren Kjell Hallbing. "Morgan Kane"-serien är en makalös succé, de 83 böckerna har sålt i närmare 20 miljoner exemplar. Första boken, "Utan nåd", kom 1966.

Morgan Kane föddes 1855 i Santa Fe. Hans föräldrar blev mördade när han var liten, i ett indianöverfall. Han mördade för första gången själv när han var 16, som hämnd för föräldrarnas död. Gick sedan med i kavallerier, blev guldgrävare i Dakota, slogs vid slaget vid Little Big Horn, blev revolverman tillsammans med Billy the Kid, flyttade till gränsen mellan Arizona och Mexico som medlem i den mexicanske banditen El Coyotes gäng, bröt sig bort från gänget, gifte sig och blev sheriff. Men hustrun blev mördad, så han slängde sheriffstjärnan och tog hämnd, men blev allt mer alkoholiserad och fick sparken igen 1898. Då reste han runt på diverse jobb, bland annat som Theodore Roosvelts livvakt, och deltog vid invasionen av Kuba. Samarbetade sedan med Butch Cassidy och Sundance Kid. 1910 deltog han på Pancho Villas sida i kriget, där han träffar sin dittils okände som. Han blev sheriff igen, innan han blev skjuten i en by nära Mexico. Sonen flyttade till Europa och blev matador. Med andra ord, en rätt ordinär livshistoria.

1972 kom Benny Borgs "Balladen om Morgan Kane" ut på singel i Norge, året efter kom den ut i Sverige, och Pierre spelade in den till debutskivan "Pierre!" 1974. Originalet med Borg var en stor hit i Norge under 1972. Orginaltexten skrevs av Louis Masterson själv (alltså Kjell Hallbing) och musiken av en viss "Ben A. Castle", det vill säga en tafflig pseudonym för Benny Borg (prova att läsa "Ben A" med engelsk touch, och "castle" betyder "borg").



Översättningen ligger så när orginalet, att man inte brytt sig om att ange någon översättare, eller så kanske redan Benny Borg även sjöng en svensk version själv. Han är ju egentligen svensk, men flyttade till Norge 1969. Benny Borg är välkänd i Sverige, och har även skrivit låtar som "En spännande dag för Josefine", "Den stora dagen" och "Ljus och värme" (som Åge Aleksandersen och Björn Afzelius spelat in).

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Tack så mycket för både låten och den fantastiska beskrivningen. Den här bloggen är kanon!

    Mvh
    Anders

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Tack! Verkligen kul att höra!

    SvaraRadera
  3. Hallå,
    kul med lite Pierre Isacsson på nätet.
    Vad gäller Morgan Kane har jag precis lagt över den tämligen nya filmen Morgan Kane på DVD. Den är kanske 10 år gammal och har några namnkunniga norska skådisar bland de medverkande. En intervju med Hallbing finns också där.
    Själv är jag i akut behov av Pierres "Victoria" i digital version och skulle kunna ge en hel del av en digital version av "Vägens Vänner."

    mikaelte (mikael(a)bulls.se

    SvaraRadera