Site Meter

tisdag 2 mars 2010

Country Four - Hjärtats saga, #4

8. Rönnbärsblom i maj
- Lemon Tree -
Text & musik: Will Holt
Svensk text: Patrik

”Rönnbärblom i maj” är en svensk version av ”Lemon Tree”, en folskång från 1960-talet, skriven av Will Holt (född 1929, och gjorde på 1970-talet karriär som textförfattare på Broadway). Den bygger på den brasilianska sången ”Meu limão, meu limoeiro” som den brasilianske sångaren Wilson Simonal hade framgångar med. ”Lemon Tree” har sjungits in av bland annat Peter, Paul and Mary, The Kingston Trio, The Seekers, Bob Marley och Trini Lopez. Man kan väl gissa att Per-Anders Boquist hörde The Seekers, men det kan ju ha varit Peter, Paul and Mary eller rent av The Kingston Trio.




9. Att vara din
- On a toujours ses yeux d’enfant -
Text: Frank Gerald
Musik: Barry Hansen
Svensk text: Patrik

Skriven av Frank Gerald (text) och Barry Hansen (musik)och kom på en ep på Fontana med Lucky Blondo 1964. Lucky Blondo, född 1944 i Paris var en fransk crooner, som hade rätt stora framgångar på sin tid. Han sjöng tidigt på krogar och debuterade 1961 med en EP. Han sålde rätt bra, bland annat med "Pretty Little Sheila". Under 1970-talet försvinner han ur från rampljuset, men 1977 gör han en liten comeback med en skiva inspelad tillsammans med The Jordanaires i Nashville.


10. Ann-Cathrin
- Walk right in -
Text musik: Gus Cannon & Hosea Woods
Svensk text: Dan Morgan

”Walk Right In” heter originalet till den sista sången på skivan, ”Ann-Cathrin”. ”Walk right in” var en hit med The Rooftop Singers, men skrevs ursprungligen av bluessångaren Gus Cannon med hjälp av Hosea Woods som var medlem i Cannon’s Jug Stompers, hans band, och spelades in redan i slutet på 20-talet. Med The Rooftop Singers låg den som nummer 1 på Billboard i början av 1963. Att den blev en hit gjorde att Cannon fick uppmärksamhet igen, och kunde hämta ut sin banjo från pantbanken med hjälp av royaltycheckarna.

Andra som spelat in ”Walk Right In” är bland annat Chet Atkins, Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Sammy Davis Jr. Och Dr. Hook. The Rooftop Singers version kan man förresten höra på soundtracket till Forrest Gump.



För den svenska översättningen står ”Dan Morgan”, som är en pseudonym för Karin Wollgast (född 1910, död 1992). Andra låtar hon har skrivit är ”Bella Bambolina” åt Lasse Lönndahl, och ”Lilla dumbom”, ”Piccolissima Serenata”, ”Regndropps-Serenad” och ”Uppå källarbacken” ("American patrol").

”Ann-Cathrin” hamnade på Svensktoppen, i två veckor mellan 30 juli och 6 augusti 1966. Första veckan toppade Anna-Lena Löfgren med ”Var barmhärtig”, den andra Östen Warnebring med ”En sommardröm”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar