Site Meter

fredag 25 september 2009

Biografi 1979 -

Härnäst medverkar Pierre i diverse projekt, men den egna solokarriären dalar allt mer. Redan 1975 hade han medverkat på en Mats Rådberg-skiva, och i april 1979 är det dags igen. Han medverkar då på en version av melodifestivallåten (Israels bidrag från finalen den 31 mars – det är snabba ryck när kon ska mjölkas) ”Halleluja” tillsammans med Anna-Lena Löfgren på Mats Rådbergs ”Det handlar om känslor”. Den släpps också som singel, med ”Hej, det är Lena” som baksida, där Pierre också medverkar och har skrivit texten till.

1982 medverkar han på en countrysamlingsskiva (Country Circus), med låtarna ”Spelaren” (av Don Schlitz) och ”Ett gräs som var så grönt” (av Kris Kristofferson, tolkad av Alf Robertson).
1983 kommer den sista singeln med Pierre Isacsson, ”Ge mig en enkel sång” / ”Kör mig hem” på Air music.

Parallellt med sin ”seriösa” musikkarriär har Pierre också jobbat med barnskivor. Redan 1972 medverkade han i ”Snobben, kom hem” som musiker. 1975 sjöng han ”När någonting händer i Ankeborg” på ”Disney-Matiné” och var berättare på ”Jan långben - den stora glassjakten” och sjöng på ”Godaste glassen i sta'n”. 1975 sjöng han på ”Jag är så sen” ur filmen: Alice in wonderland på Disney-Matiné, och året därefter var han musiker på det årets Disney-matiné. 1978 medverkade han som berättare på Bernard & Bianca, och 1985 var han ”Bamsefar” i Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen. 1992 och framåt medverkade han i Barna Hedenhös, som berättare och sångare i Barna Hedenhös, Barna Hedenhös på vinterresa i Sverige, Barna Hedenhös i världsrymden, Barna Hedenhös 21 visor.

Under 1980-talet sadlade Pierre om till skådespelare och medverkade i flera musikaler på Riksteatern, Folkan och Oscars, bland annat som plantan Audrey i ”En fasansfull affär”, i ”Fantasticks” och som pappan i ”Karlsson på taket”.

Under början av 1990-talet jobbade Isacsson som kryssningsvärd, bland annat mellan Oslo och Köpenhamn och mellan Stockholm och Tallin. Så också 1994. Sommaren 1994 var den varmaste sommaren på länge i Sverige. I USA skördar fotbollslandslaget stora framgångar. Pierre planerar en comeback. Den 28 juli uppträder han i Sommarcafé från Norrköping, och spelar bland annat ”Då går jag ner i min källare”. Det är också tal om en comebackskiva. Han har börjat skriva låtar igen, som han själv kommenterar i Expressen den 28 juli - ”Inga hurtfriskheter direkt, inte som förr. Mera då med innehåll som jag försökt hämta inifrån mig själv. Förhoppningsvis med lite substans, men sen är det ju rena helsiket att hitta ett villigt skivbolag”. Det är tänkt att Lennart Grahn (från Shanes) ska hjälpa honom med skivan. När det inte blir någon skiva med Pierre ger han ut den själv (men då utan de låtar som Pierre börjat skriva) under namnet ”Den nakna sanningen”.

Men Pierre har inte lagt av med extraknäcket som kryssningsvärd. Den 15 augusti börjar höstsäsongen. I september skulle egentligen Alf Robertsson vara kryssningsvärd på Estonia, men han lämnade återbud på grund av dubbelbokning och överlät engagemanget till sin gode vän Pierre Isacsson, något som han sedan ska säga tog honom hårdare än något annat i livet, inklusive hjärtinfarkter och moderns död. Så i september stod alltså Pierre på scenen på Estonia, ledde karaeoken och informerade om andra nöjen på båten. Det var sista kvällen, sen skulle han ha semester. Det var den natten som Estonia gick under, och Pierre var en av de som dog.

Vad är det då som är så unikt med Pierre? Främst är det de fyra soloalbumen som svävar mellan genrerna, eller över dem rättare sagt. Mer pop än visa. Lite schlager. Dessutom är visar sig Pierre Isacsson vara en oerhört begåvad låtskrivare. Så är ”Jag vill andas samma luft som du” låten som Håkan Hellström aldrig kommer att skriva, ”Ha, ha, du kan inte ta mig” låten som Owe Törnkvist aldrig skrev, ”Angelina” låten som Lars Berghagen önskade att han kunde skriva osv. Pierre Isacsson har sålt över 100 000 skivor själv och med Family Four, och blivit belönad med en diamantskiva (för första soloskivan Pierre!, en guldskiva (Pierre!) och en guldskiva med Family Four (Family Four – 1971).

Källor till biografitext:
http://www.sunkit.com/
http://www.wikipedia.se/
Hennes
SLBA
Expressen
Tradera
Diverse internet-sidor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar