Site Meter

onsdag 24 februari 2010

Country Four - Hjärtats saga, #1

Dags att kika lite närmare på en skiva igen. Country Fours första LP nämligen, som heter "Hjärtats saga" och släpptes under 1966 och föregicks av flera singlar. Samtliga låtar på LP:n finns faktiskt utgivna på singel eller EP! När LP:n släpptes fanns Pierre med i gruppen - men han har anslutit sig längs vägen nånstans. Det här var ju också en tid där LP-skivor inte var självklara, singlar och EP:s var fortfarande det viktiga. Så på de första singlarna med Country Four finns inte Pierre med, och följaktligen finns han inte heller med på alla låtarna på den LP som gavs ut. Det är svårt att höra exakt vilka han finns med på. På första EP:n med ”Du är det allra käraste” /”Att vara din” / ”Vår lilla värld”/”Rönnbärsblom i maj” finns inte Pierre med, så långt är klart.

Jag tänkte vi skulle ta och kolla vad låtarna kom från. Så hämta LP:n (den står nog mellan Leonard Cohen och Creedence Clearwater Revival), lägg plattan på skivtallriken, så börjar vi spisa. Ett par - tre låtar i taget får det bli.

1. Hjärtats saga
Text: Sigurd (Alfred Hedenstierna)
Musik: Wilhelm Åström
Arr. Jan Boquist

Wilhelm Åström föddes 1840, och dog 1898, svensk kompositör och musikdirektör.
Åström arbetade som musiklärare vid Växjö läroverk från 1881 och var också verksam som musikdirektör vid Kronobergs regemente åren 1881-93. Hjärtats saga är hans enda kända verk, även om han också har ett finger med i spelet i en av våra mest kända marscher, nämligen Kronobergs regementes marsch.

Carl Josef Alfred Hedenstierna föddes 1852 och dog 1906. Från 1879 arbetade han i redaktionen för Smålandsposten i Växjö och var 1890-1898 dess huvudredaktör. Sedan flyttade han till Stockholm. Hans romaner och kåserier under signaturen Sigurd lyfte tidningen till nya höjder, upplagan fördubblades tack vare Sigurds kåserier. Dessa utgavs också i bokform en gång om året. Hedenstierna deltog i tidens kulturdebatt och huvudfiender var bland annat August Strindberg och Gustaf Fröding.

"Hjärtats saga" används ofta i bröllopssammanhang, och andra artister som sjungit in den på skiva är Bertil Boo, Hootenanny Singers och Agnetha Fältskog.



2. Lite solsken varje dag
- Little Sunshine -
Text & musik: Roger Greenway & Roger Cook
Svensk text: Patrik

"Lite solsken varje dag" hette i orginal "Little sunshine" och skrevs av Roger Greenaway och Roger Cook, en engelsk duo som ibland gick under artistnamnet David & Jonathan. Egentligen var de låtskrivare, men hade en egen hit med en version av Beatles "Michelle" i början av 1966. Låtar de skrivit är "This Golden Ring" och "You've Got Your Troubles" som the Fortunes hade hits med. Greenaway skrev också låtar utan Cook, som the Hollies "Long Cool Woman" och Gene Pitneys "Something Gotten Hold of My Heart", för att inte tala om kultklasikern "Gimme Dat Ding".

Exakt var "Little sunshine" finns har jag inte lyckats utröna, tyvärr.
"Patrik" är i alla fall en pseudonym för Per-Anders Boquist (född 1931), som senare skulle starta skivbolaget Amigo med sin bror Jan – en av deras första artister i stallet skulle komma att bli just Country Four.

3. Timmen blå
- Aura Lee -
Text: W.W. Fosdick
Musik: George R. Poulton
Musikberarbetning: J.Brown Jr
Svensk text: Patrik

”Aura Lee” är en gammal amerikans sång från inbördeskriget om en ung flicka, skriven av W. W. Fosdick (text) och George R. Poulton (musik). Den blev mer känd under 1900-talet då Elvis Presley fick en hit med den under namnet ”Love me tender”. Eftersom den var fri (inga rättigheter fanns kvar) tog Elvis äran för melodin och som textförfattare står Vera Matson. Fast egentligen var det Vera Matsons man, Ken Darby, som skrev texten till ”Love me tender”. På frågan varför han satte sin fru som kompositör, svarade han: ”Därför att inte hon heller har skrivit den”. Där fick du, Elvis Presley.



Svensk text av Patrik (Per-Anders Boquist).
J. Brown Jr. är ingen annan än den andre Boquist-brodern, lillebror Jan, som under denna pseudonym även gav ut en egen singel.
”Timmen blå” låg 16 veckor på Svensktoppen, mellan 20 augusti och 3 december 1966.

1 kommentar:

  1. Ville bara ge ett tack efter alla dessa år. Men det var inte jag som skrev texten.

    SvaraRadera