Site Meter

onsdag 3 februari 2010

Family Four "1971", #3

5. Ingenting
Lasse Tennander

Lars "Lasse" Tennander, född 1945, musiker, kompositör och textförfattare. Spelade in sin första låt redan 1966, men slog igenom först 1976 med "Alla är vi barn i början". Under tiden översatte han låtar (bland annat en rätt känd översättning av "A whiter shade of pale"") och skrev även egna låtar åt andra, som till exempel Peter Lundblad. Mest kända låtar är måhända "Rötter", "Ska vi gå hem till mig", "Nu blåser vi ut ljusen stolta stad" (en av svensk visas allra bästa låtar!) och "Med revade segel".

"Ingenting" är en låt som bara finns utgiven på Family Fours skiva, men den är inte skriven till dem ursprungligen. Den är egentligen specialskriven till Claes Jansson som skulle medverka i Hylands hörna, och behövde en nyskriven orginallåt. Där måste alltså Family Four, troligen Berndt Öst, ha hört låten och tagit med den på Family Fours repertoar. Den nya uppsättningen av Family Four debuterade för övrigt i Hylands hörna den 28 februari 1970 - kanske var det rent av samma kväll som Claes Jansson medverkade. Den ursprungliga låten har förändrats något. I Family Fours version är ett stick struket och man har i stället lagt till "lalalala". Tennander har aldrig spelat in den själv, och inte heller framfört den live.


6. En dag fylld av kärlek
- May each day -
Text: Mort Green
Musik: George Wyle
Svensk text: Bengt Steen

En sockersöt ballad redan i orginal, skriven av Mort Green och George Wyle.
Green föddes 1912 och dob 1992, och var en kompositör och textförfattare vars sånger mest användes i tv och film. Bland sångerna kan nämnas "Sleepy Serenade", "Wherever You Go", "Hands Across the Border", och "Sioux City Sue".

Wyle (född 1916, död 2003) var orkesterledare och kompositör, kanske mest känd för att ha skrivit signaturmelodin till den klassiska amerikanska tv-serien "Gilligan's Island". Han har också skrivit julsången "It's the Most Wonderful Time of the Year", och ytterligare runt 400 sånger. Han höll också musikalist i John Denvers julshow med Mupparna. "May each day" hittar vi först inspelad med den amerikanska sångaren Andy Williams (född 1927) - en av de allra största och mest framgångsrika amerikanska sångarna. Sjöng tidigt med sina bröder, backade Bing Crosby och blev soloartist 1952. Blev sedan husband på Steve Allens "Tonight Show", och fick 1956 sin första hit med "Canadian Sunset", följt av sin största hit "Butterfly". Flera hits följde, som "The Hawaiian Wedding Song", "Are You Sincere", "The Village of St. Bernadette", "Lonely Street" (U.S. #5), "Can't Get Used to Losing You". Mest känd är han för "Moon river", som han sjöng på Oscarsgalan 1962, den blev därefter hans signatur.

"May each day" finns på "Days of Wine and Roses" som kom 1963. Den innehåller också "Can't Get Used to Losing You" och "Moon river" och låg länge i topp på albumlistan.

http://www.youtube.com/watch?v=KsJ_bzYyrHw

Texten är inget djupare mästerverk, men är i sin enkelhet ändå rätt bra. Handlar om det enkla i livet, och en förhoppning att alla dagar ska vara bra dagar.

May each day in the week be a good day
May the Lord always watch over you
And may all of your hopes turn to wishes
And may all of your wishes come true.


Påminner inte så lite om Bob Dylans "Forever young" från 1974.

May God bless and keep you always,
May your wishes all come true,
May you always do for others
And let others do for you.


Den svenska texten skrevs av Bengt Sten (eller Steen), psedonym för Bengt Melin. Han har också skrivit texten till Country Fours "Glöm bort allt dumt" på "Nånstans, nångång".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar