Site Meter

tisdag 16 februari 2010

Melodifestivalen 1972

Till melodifestivalen 1972 kom ca 1000 bidrag in till de 10 utvalda artisterna. En av grupperna var Family Four. De fick också flest bidrag att välja mellan, 184 stycken och valde ett bidrag skrivet av samma kompositör som de vann med föregående år. Sändningen ägde återigen rum på Cirkus i Stockholm igen (den 12 februari 1972) efter ett uppehåll på ett par år. Programledare var Gunilla Marcus, kapellmästare Lars Samuelson. Bakgrundskören bestod av Kerstin Bagge, Kerstin Dahl (från Country Four) och Annica Risberg. 1972 var också första året som det fanns en expertjury.

Först ut i tävlingen var Östen Warnerbring med "Sån E' du sån E' jag" skriven av Peter Himmelstrand. Peter Himmelstrand skrev flera bidrag redan föregående år. Låten fick 17 poäng och slutade på andra plats.



Sedan följde Sylvia Vrethammar, också det med en sång skriven av Peter Himmelstrand, "Din egen melodi". Den kom sist, med en enda poäng.



Tredje låt var ingen mindre än Cornelis Vreeswijk som medverkar med den egenhändigt komponerade "Önskar du mig, så önskar jag dig", en något ordinär låt som väl aldrig blev en stomme i Cornelis repertoar. Kom på 6:e plats med 8 poäng.



Fjärde låt var Family Fours "Härliga sommardag", skriven av Håkan Elmquist, som också skrev "Vita vidder" året innan. Det var naturligtvis den som vann hela tillställningen på 24 poäng.



Kisa Magnusson följde sedan med "Kär och sisådär" av Peter Himmelstrand. Kom 5:a med 9 poäng.

Sjätte bidraget var Lena Andersson med "Säg det med en sång", skriven av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Andersson. Det var den de allra första låtarna som dessa tre herrar skrev tillsammans, och det gick rätt bra; den kom 3:a med 12 poäng.



Sjunde bidraget var Björn Skifs med "Andra kan väl också se", skriven av Claes Dieden, Anders Henriksson & Bo Carlgren. Claes Dieden 1965 till 1967 medlem i Science Poption, innan han solodebuterade. Han låg på Tio i topp med låten "Da doo ron ron" 1969 och på Svensktoppen med "Hit kommer jag nog inte mer" 1970. I början av 1970-talet lämnade han musikerbanan för en karriär som radiopratare, och han har en mycket speciell röst. Ni har säkert hört honom, och på senare år har han bland annat jobbat för reklamradiostationer som NRJ och Mix Megapol och i reklamfilmer. Det är också Dieden som "Ouga-tjackar" på Björn Skifs "Hooked on a feeling". Han skrev också låtar, bland annat åt just Björn Skifs, men även åt Tages. Anders "Henkan" Henriksson är en svensk musikproducent från Stockholm, också han låtskrivare åt Tages, som han också producerade. Han har sedan 1976 jobbat tillsammans med Magnus Uggla. Bo Carlgren har skrivit hundratals texter till svenska artister de senaste 40 åren, allt från Lill Lindfors till...Lill-Babs. Men även till Svante Thuresson, After Dark, Kjerstin Dellert, Family Four, Glenmarks, Ann-Louise Hanson, Lill-Babs, Anders Linder, Lars Lönndahl, Magnus & Brasse, Siw Malmkvist, Eva Rydberg, Agnetha Fältskog, Björn Skifs med mera. Några kända låtar är ”De ä bar' och åk” åt alpina landslaget, "Tack för en underbar vanlig dag" åt Agnetha Fältskog, "Axel Öman" åt Lill Lindfors/Svante Thuresson. "Andra kan väl också se" kom 9:a med 4 poäng.



Åttonde ekipaget ut var Kjerstin Dellert med bidraget "Kärlek behöver inga ord", av Patrice Hellberg, Marcus Österdahl & Curt Peterson. Patrice Hellberg har skrivit andra melodifestivallåtar, som "Som en dröm" åt Östen Warnerbring 1967, "Nattens sång" åt Pontus Platin 1979 - oftast tillsammans med just Österdahl och Peterson. Efter textdebuten 1967 skrev hon många texter, bland annat till Lill Lindfors ("En så’n karl”"), och till artister som Anita Lindblom, Zarah Leander, Sylvia Vrethammar, Tommy Körberg och Siw Malmkvist. Marcus Österdahl är orkesterledare, kompositör och musiker (gitarr). På 1960-talet var han orkesterleare för skivbolaget Polydor och spelade in skivor med artister som Lill Lindfors och Jan Höiland. De största skivsuccéerna är "Du är den ende" med Lill Lindfors och "En sång en gång för längesen" med Jan Malmsjö. Hösten 1973 öppnade han en egen inspelningsstudio och gjorde stor succé med Jan Lindblads visselskivor till stor orkester. Flyttade till London 1978 och har där spelat in artister som Barclay James Harvest, Chris de Burgh och Take That. Curt Peterson har också komponerat åt artister som Sarah Leander, Barbro Hörberg och Towa Carsson - ofta med Patricia (det var förresten han som "upptäckte" henne). Låten kom på 4:e plats med 10 poäng.

Näst sist ut var Tomas Ledin med den egna "Då ska jag spela". Låten kom 8:a med 6 poäng. Det var Ledins första bidrag till melodifestivalen, sedan dess har han skrivit ytterligare sju bidrag och vunnit en gång, med "Just nu" 1980.



Sista bidraget ut var Monica Zetterlund med "Krama mig och dansa", skriven av Lars Nordlander och Tommy Körberg. Lars Nordlander har skrivit texter åt Lill-Babs, Maritza Horn, Björns Skifs, Tommy Körberg, Lill Lindfors och många fler. Han har också skrivit texten till "Du är det vackra jag ser i mitt liv" (Tommy Körberg), som brukar användas i bröllopssammanhang. Tommy Körberg hade ju själv deltagit i melodifestivalen tidigare, och till och med vunnit, med "Judy min vän". "Krama mig och dansa" kom 6:a med 8 poäng.

http://open.spotify.com/track/1XuhwKCr6fgOlFPeEleAZN

Slutresultatet blev alltså:
1. Härliga Sommardag, Family Four, 24 poäng
2. Sån é du, sån é jag, Östen Warnerbring, 17 poäng
3. Säg det med en sång, Lena Andersson, 12 poäng
4. Kärleken behöver inga ord, Kjerstin Dellert, 10 poäng
5. Kär och sisådär, Kisa Magnusson, 9 poäng
6. Önskar du mig, så önskar jag dig, Cornelis Vreeswijk, 8 poäng
6. Krama mig och dansa, Monica Zetterlund, 8 poäng
8. Då ska jag spela, Tomas Ledin, 6 poäng
9. Andra kan väl också se, Björn Skifs, 4 poäng
10. Din egen melodi, Sylvia Vrethammar, 1 poäng

För andra året i rad vann Family Four, med låten "Härliga Sommardag". Mest skivor sålde dock Björn Benny & Stickans bidrag "Säg det med en sång", och de hade också störst framgång på Svensktoppen.

I Eurovision Song Contest (25 mars 1972 i Edinburgh) kom Family Four på 13:e plats. Sverige hade faktiskt fått erbjudandet att ordna tävlingen (eftersom föregående års segrare Monaco inte hade resurser, men man tackad nej - och snuvade därmed Pierre och de andra på en oförglömlig upplevelse). Vann gjorde Luxemburgs Vicky Leandros med "Après toi", före New Seekers (den nyformade Seekers som Pierre sjungit så många låtar av under sin tidiga karriär i Country Four).

1:an:



2:an:

3 kommentarer:

  1. WOW! Jag har sökt Cornelis "Önskar du mig..." en del utan napp, förän jag fick träff här. Tack för det! Vi hittade texten i en bok och använde den på vårt bröllop som dikt. Kul att höra hur den lät också. Kanske inte en av de främsta melodier som skrivits, men kul ändå.

    /Magnus

    SvaraRadera
  2. Kul att du hittade dit via den här sidan, och i övrigt håller jag med...inte en av de främsta melodier som skrivits./Per

    SvaraRadera
  3. Hej !

    Du har möjligtvis inte resten av Melodifestivalen från 1972 eftersom den
    är avmagnitiserad av SVT...
    Tacksam för svar

    Mats Jankell mats@jankell.se
    TV-producent

    SvaraRadera