Site Meter

fredag 12 februari 2010

Melodifestivalen 1971

1971 medverkar Family Four för första gången i melodifestivalen. Detta år var Melodifestivalen en del av Hylands Hörna, och bestod av 5 kvaltävlingar, med start den 23 januari, samt en final lördagen den 27 februari.

Upplägget var lite annorlunda alltså, eller lite som nuförtiden med semifinaler och en final. I varje kvaltävling sjöng Family Four en låt, Sylvia Vrethammar en låt och Tommy Körberg en låt (det vill säga; allt tidstypiskt, i jämställdhetens och den politiska korrekthetens tecken – en man, en kvinna, en grupp...). Sen fick folket brevrösta.

I semifinal 1, den 23 januari, hette Family Fours bidrag "Heja mamma", med text och musik av Peter Himmelstrand. Den besegrade "Visst lever kärleken" med Sylvia Vrethammar (Text och musik: Staffan Ehrling och Bo-Göran Edling) och Tommy Körbergs "Resan hem" (Text och musik: Peter Totth).

Lite om låtskrivarna, som återkommer med flera låtar under denna melodifestivalrunda.

Peter Himmelstrand var journalist (nöjes, musik- och showkrönikör samt recensent) på Expressen och låtskrivare, född 1936, död 1999, och en av de flitigaste textförfattarna vi har haft. Första verket kom 1958 med "Jazzbacillen", som sjöngs in av Siw Malmkvist. Låg första gången på Svensktoppen med en egen melodi 1964 ("Hem igen" med Hootenanny singers), men började inte på allvar skriva melodier förrän 1967. Det året kom " Alla har glömt" trea i schlagertävlingen. På hösten vann "Håll dej till höger, Svensson" tävlingen om bästa melodi till trafikomläggningen för högertrafik. 1968 vann han Melodifestivalen med "Det börjar verka kärlek, banne mej" och kom trea med "Gå och göm dig, Åke Tråk" och "Du vet var jag finns". Han skrev också såväl enstaka bidrag som hela shower för krogscener och folkparker åt bl a Family Four, Charlie Norman, Hep Stars och Svenne och Lotta. 1978 vann han Melodifestivalen ännu en gång, med "Det blir alltid värre framåt natten", artisten då var Björn Skifs. Andra kända texter är "Drömmen om Elin", "Det ska va gamla låtar" och "En man i byrån".

Staffan Ehrling och Bo-Göran Edling var med redan 1969, när Pierre kom sist med sitt bidrag. De var ett rätt framgångsrikt låtskrivarpar, och Edling var anställd av Ehrlingförlagen. Han blev senare ordförande i SKAP och vd i STIM. Edling skrev många svenska texter till utländska original som "Den siste mohikanen" (Little Gerhard) och "Regniga natt" (Anna Lena Löfgren), "Om jag hade pengar" (Jan Malmsjö) och "Låt hjärtat va´ me´" (Sonya Hedenbratt). Ehrling är son till legendaren Thore Ehrling och har skrivit massor av texter och melodier. "Svenska flicka", också den med text av Bo-Göran Edling, hette bidraget 1969, med Ann-Louise Hanson. Andra låtar är "Du är en vårvind" med Svante Thuresson.

Peter Totth (jo det stavas så) har skrivit en del andra texter, bland annat "Avsked från en vän" tillsammans med Britt Lindeborg som Lill-Babs gjorde i Melodifestivalen 1973.

Heja mamma låter så här.



Vid semifinal 2, den 30 januari, vann Family Four med "Tjänare kärlek", också den skriven av Peter Himmelstrand. Vrethammars och Körbergs bidrag hette "Tänk dig en sån dag" (Text och musik: Claes Svanberg och Kjell Hedén) respektive ""En kärlek som ej fanns" (Text och musik: Bo Sylvén)

Svanberg hade spelat i Mecki Mark Men, kanske Sveriges första psycadeliska grupp som faktiskt turnerat med bland annat Jethor Tull och The Byrds, minsann. De somnade in när de inte slog i USA, som det var tänkt, och ur spillrorna uppstod bland annat Kebnekajse. Svanberg spelade senare i Sten Carlssons Salta Mandlar, som bland annat legat på Svensktoppen med en Pierre-tolkning.

Bo Sylvén är egentligen jazzartist, men har skrivit några schlagerlåtar, som Gimmicks "Sången lär ha vingar", samt låtar åt Agnetha Munther och Putte Wickman.

Tjänare Kärlek låter så här (Spotify).
http://open.spotify.com/track/2viMYxJ6MrrcHelbofLaqa

Den tredje semifinalens (6 februari ägde den rum) segerlåt hette "Min sång", med text och musik av Bengt-Arne Wallin och Anja Notini-Wallin.

Bengt-Arne Wallin har också varit verksam under pseudonymen Derek Warne. Fem gånger har han varit med i Melodifestivalen, bland annat vann han 1966 med "Nygammal vals", framförd av Lill Lindfors och Svante Thuresson, och 1974 med "I annorlunda land", framförd av gruppen Glenmarks (slutade 8:a). Har också skrivit filmmusik, bland annat till Goltuppen och Markurells i Wadköping. Anja Notini-Wallin (numera bara Notini) har skrivit massor av böcker om konst, hantverk och mat.

Sylvia Vrethammars låt hette "Leka kurragömma", skriven av Staffan Ehrling och Bo-Göran Edling och Körbergs "Låt oss fly till en ny morgondag" av Britt Lindeborg.

Britt Lindeborg (1928 - 1998), har skrivit mängder av schlagers, som "Diggi-loo diggi-ley" "Judy min vän", "Hej, mitt vinterland", "Lyckliga gatan" (svensk text) och "Mitt sommarlov" (svensk text).

Semifinal 4 gick den 13 februari. Vinnarlåten hette då "En sång om världen", skriven av Anders Bergsjö och Göran Dahlström.

Körbergs låt hette "Blommor och grönt" av Staffan Ehrling och Bo-Göran Edling och Sylvia Vrethammar framförde "Jag blir lycklig var gång jag ser dig" med text och musik av Bo Sylvén.

Den femte och sista semifinalen den 20 februari och här vann "Vita vidder", skriven av Håkan Elmquist, före "Här är jag" med Sylvia Vrethammar (Text och musik: Staffan Ehrling och Bo-Göran Edling) och "Var är du nu?" med Tommy Körberg (Text och musik: Leif Nygren och Torleif Styffe)

Håkan Elmquist har en lång karriär inom skivbolag och organisationer (ordförande i SKAP) och även medlem i Polarprisjuryn, just det år när Bob Dylan fick det 2000. Han har även skrivit några egna texter, som "En natt i Moskva" och "Gulle dej". Han skulle även skriva kommande års bidrag till Family Four ("Härliga sommardag"). 1974 kom hans "En enda jord" (artisten var Lena Ericson) dessutom trea i Melodifestivalen.

Torleif Styffe är en känd nordvärmländsk profil. Han har skrivit mycket böcker, och alltså även en del sångtexter, de flesta tillsammans med Leif Nygren. En megahit har han haft, i Danmark. Det var 1968 när han tillsammans med Ingvar Hellberg skrev ”Virus och bakterier” som egentligen var avsedd för Sven-Ingvars men som alltså blev en riktig hit i Danmark där skivan såldes i 800 000 exemplar. Till Sven-Ingvars har Styffe gjort sammanlagt 6–7 texter, där ”Juninatten” blivit mest känd.
(NWT 1 nov 2007)

Så, när alla semifinaler var klara, innebar det alltså märkligt nog att Family Four kom att stå för alla fem bidrag i finalen, och alltså tävlade mot sig själv. Finalen gick den 27 februari, då en jury utsåg vinnarbidraget, som blev ”Vita Vidder”.

Körar bakom samtliga bidrag i melodifestivalen gör förövrigt bland annat Kerstin Dahl, från Country Four.

Noterbart är att endast tre av Family Fours låtar släpps på skiva: ”Vita Vidder”, ”Tjänare Kärlek” och ”Heja Mamma”. Övriga två (”Min sång” och ”En sång om världen” förblev outgivna, liksom för övrigt alla Vrethammars och Körbergs bidrag), så vitt jag kan se i alla fall.

I stora finalen, i Dublin den 3 april, hamnar ”Vita vidder” på sjätte plats.



Vinnare det året var Monaco, Séverine med "Un banc, un arbre, une rue".



Vita vidder släpps som singel i mars med ”Heja mamma” som baksida och ”Vita vidder” hamnar 5 veckor på Svensktoppen, mellan 16 maj och 13 juni. ”Heja mamma”, baksidan, ligger 2 veckor på Svensktoppen, mellan 30 maj och 6 juni 1971.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar