Site Meter

fredag 26 februari 2010

Country Four - Hjärtats saga, #2

4. Vår lilla värld
- A world of our own -
Text & musik: Tom Springfield
Svensk text: Olle Bergman

"A World of Our Own" är den australiensiska gruppen The Seekers andra singel, och blev nummer tre på Englandslistan i maj 1965, och nådde till plats 19 i USA.
Tom Springfield är Dusty Springfields bror, och skrev flera av The Seekers låtar. Dusty, soulsångerskan, hade ett par hits på 90-talet med Pet Shop Boys, bland annat "What Have I Done to Deserve This?".



Svensk text av Olle Bergman, född 1929, död 1985. Bergman var en svensk kompositör, textförfattare, sångare, musiker (gitarr), orkesterledare, redaktör, förläggare och grammfonproducent. Född i Stockholm. Började spela gitarr omkring 1944 för bl. a. Sten Carlberg och Roland Bengtsson. Började spela professsionellt 1947 med olika orkestrar och hade eget band från 1955 till 1967. Var även verksam som musikjournalist och från 1962 skivproducent på EMI från 1962, där han bland annat lanserade Robert Broberg och Carl-Anton, samt barnskivor som "Djungelboken" och han lev 1970 musikförläggare på Sonora. Skrev hundratals texter och är väl en av dem som legat mest på svensktoppet, låtar som kan nämnas är ”En enkel sång om frihet” (nej, det är inte Lars Berghagen som skrivit den), "Leende guldbruna ögon" "Skona mitt hjärta" ooh ”Ja, det var då”.

Olles dotter Anna (Olsdotter-Arnmar) jobbar som nyhetsuppläsare i Sveriges Television


5. Du är det allra käraste
- I´ll never find another You -
Text & musik: Tom Springfield
Svensk text: Olle Bergman

Ytterligare en The Seekers-låt ursprungligen. Detta var deras första singel, och en stor framgång, som sålde i närmare 2 miljoner exemplar. Skriven av Tom Springfield, spelades in i november 1964 och släpptes i december samma år. I februari 1965 blev den 1:a i England och Australien, och 4:a i USA.



”Du är det allra käraste” /”Att vara din”, släpptes som singel tidigt på hösten 1965, alltså långt innan LP:n ens var ute. Den hamnade på Svensktoppen direkt, och låg kvar i 18 veckor, mellan 4 september 1965 och 22 januari 1966. Ett par veckor tidigare hade de så kallade Hötorgskravallerna inträffat. I oktober börjar mellanölet (3,6 %) säljas och blir en stor succé. I oktober publicerar fotografen Lennart Nilsson sin världsensation ”Ett barn blir till”. Musikalen ”Sound of Mucic” har Sverige-premiär i november. I december inleds rättegången mot Astra angående Neurosedyn, och i december har ”Att angöra en brygga”, Hasse och Tages nya film, premiär. Allt detta under tiden som ”Du är det allra käraste” ligger på Svensktoppen. Under de 18 veckorna låg de 1:a nio veckor, de andra veckorna toppades listan av Sten & Stanleys ”I lust och nöd”, Hootenannys Singers ”Den sköna Helen”, Lill-babs ”Jag kan inte leva utan dig” och Hootenanny Singers ”Björkens visa”. Den övriga långliggaren denna tid var ”Om maskros och tjärdoft” med Carl-Anton. 1967 fick Sonny James en country-1 med den i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar