Site Meter

fredag 27 november 2009

Abbas bidrag till Family Four

Abbas två grundare och huvudfigurer, Benny Andersson och Björn Ulveaus, kom från Hep Stars respektive Hootenanny Singers - båda har redan figurerat på denna blogg i just dessa egenskaper (ja, alltså, som medlemmar i grupperna). Redan på 60-talet började de samarbeta med varandra, och 1970 gav de ut den första gemensamma singeln, "She´s My Kind of Girl". Men det var alltså inte deras första samarbete, tidiga låtar är t ex "It Isn’t Easy To Say" och "A Flower in My Garden", båda inspelade av Hep Stars. Under 1970 började de mer strukturerat göra musik tillsammans, inledningsvis under namnet Fästfolket, och de fick en liten hit med låten 'Hej gamle man'. Så, under 1971 koncentrerade sig Björn och Benny helt på att skriva låtar. Det var inte dumt. En av deras stora framgångar 1971 år var "Language of Love", som bland annat spelades in av fransyskan Françoise Hardy. 1972 kom de första skivorna där alla ABBA-medlemmarna medverkade, under namnet "Björn och Benny, Agnetha och Anni-Frid". Men ett piffigare namn var på gång. För säkerhets skull frågade man företaget Abba Seafood om det var okej att kalla gruppen ABBA vilket fick grönt ljus (vilket Abba Seafood säkert inte ångrar idag). Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid deltog i Melodifestivalen 1973 med "Ring ring". Låten kom 3:a, men det blev ändå deras första hit. Året därefter deltog man igen, med Waterloo. Resten är historia, som det brukar heta.

Från Björn och Bennys tidiga låtskrivaransträngningar under början av 70-talet finns många fina låtar, som uppfräschningen av "Oh min Carl Gustaf" till Kerstin Dellert, "Nina, fina ballerina" till Schytts och så "Kalla´t vad du vill" till Family Four. ”Kalla't va' du vill” släpptes (med "Du” som baksida) under hösten 1973 och låten gick in på Svensktoppen och låg där i sex veckor mellan den 16 september och 21 oktober 1973. Det är faktiskt en av de snyggare Family Four sångerna, får man säga, här har de hittat rätt nivå och ton. En sång som passar dem allihop, inte tre av dem, eller två eller rent av bara en i gruppen. Ett av Family Fours bästa ögonblick, helt enkelt.



Som bäst nådde den 4:e plats på Svensktoppen, men konkurrensen var stenhård just nu, eller vad sägs om "Så gick det till när farfar var ung", "Sången han sjöng var min egen", "Aj aj aj", "Igen och igen" och inte minst nedanstående låt, som faktiskt skulle leda till att reglerna gjordes om, så inga låtar kunde ligga längre än 10 veckor. Dagens rekord (är inte förresten det också en Benny Andersson-låt?) säger mig inte mycket, eftersom jag vet att så många låtar aldrig fick chansen. Eftersom jag är Dan Andersson-fanatiker, glädjer det mig dessutom att se att Hootenanny Singers faktiskt hade två Dan Andersson låtar med på Svensktoppen under denna tid, även "Per-Ols, Per-Erik" gick in där samtidigt som "Omkring tiggarn från Luossa" - vilket är låten det naturligtvis handlar om. Båda låtarna är hämtade från Hootenanny Singers alldeles utmärkta skiva med Dan Andersson-tolkningar, "Dan Andersson på vårt sätt", som kom 1973. "Omkring Tiggarn Från Luossa" är en av svensk lyriks största dikter, och är kongenialt tonsatt av Gunde Johansson. Ursprungligen ingår dikten (faktiskt som namnlös) i diktsamlingen "Svarta Ballader", från 1917, en diktsamling som Dan inte fick något honorar för. Han blev helt enkelt blåst av Bonniers Förlag. Förresten, "Per-Ols, Per-Erik" efterträddes av "Brooklandsvägen", som i sin tur efterträddes av "Om aftonen", som i sin tur efterträddes av "Till min syster" - så mellan 26 november 1972 och 23 juni 1974 låg Hootenanny Singers på Svensktoppen med en Dan Andersson-tolkning, hela tiden, fast lustigt nog aldrig som etta, inte ens med "Omkring tiggarn från Luossa".

2 kommentarer:

  1. Här kommer lite mer info om "Kalla't vad du vill", som först hette "Jag är blott en man" (text: Stikkan Anderson) och fanns med i filmen om Ture Sventon från 1972. Där sjöng Jarl Kulle (som Ture Sventon) den. Polar gav också ut Kulles version på en singel samma år. Ett år senare hamnade den på ABBAs första LP "Ring ring"(då de fortfarande hette "Björn & Benny, Agnetha & Frida") med titeln "I Am Just A Girl". Därefter skrev Stikkan en ny text och gav den titeln "Kalla't vad du vill". Musikbakgrunden på ABBAs och Family Fours versioner är nästan identiska. Jag vet inte om Jarl Kulles version har samma musikbakgrund som ABBAs.

    SvaraRadera
  2. Tusen tack! Underbart kul att läsa sånt! Tänk att jag jag missat den tidiga "Abba"! Tack för att du skrev.

    SvaraRadera