Site Meter

söndag 29 november 2009

Några ord om Håkan Thanger

En av de mest "långlivade" kollegorna och samarbetsparterna till Pierre Isacsson, och dessutom var det samarbeten som var mycket framgångsrika, var Håkan Thanger. Deras vägar möttes redan under Country Four-tiden och sträckte sig över så gott som hela Pierres karriär. Tillsammans har de skrivit "Idag är första dan av resten av ditt liv", "Då går jag ner i min källare", "Gratulera mig", "Ligg lågt" och (kanske...) "Kliv fram och gör nån glad" åt Lena Ericsson. De medverkade även båda på en Snobbenskiva 1972. För att nämna en del.

Thanger föddes den 23 oktober 1943 i Lännersta, Värmdö. Som ung studerade han piano, men tröttnade snart, hittade istället sin morfars gamla gitarr, lärde sig själv att spela och startade rockbandet The Thundermen – med The Shadows som förebild. Debuten gjordes på Nalen och framgången ledde till många engagemang på ungdomsgårdar och turnéer. Efter militärtjänsten fick Håkan jobb som gitarrist i trumpetaren Weine Renlidens orkester, ett jobb som sträckte sig fram till 1967-1968. Då bestämde han sig för att ägna sig åt fördjupade musikaliska studier och skrev in sig vid Birkagårdens Musikfolkhögskola, där han gick ut 1971 efter tre års heltidsstudier. Under studietiden träffade han många kollegor och fick chansen att hoppa in som ersättare för Gert Avelin i Country Four, där han sjöng och spelade både elgitarr och elbas.

I början av 1970-talet var Thanger med och bildade gruppen Vildkaktus tillsammans med Olle Nilsson (som senare blev känd som imitatör av John Lennon och medlem i bandet Liverpool), Gösta Nilsson (pappa till Lisa Nilsson) och Ali Lundbohm. Det blev radio, TV och skivinspelningar. Vid det här laget hade Håkan gått över till sexsträngad elbas. Från 1972 turnerade han som basist med Lill-Babs i folkparkerna, ett jobb som varade i sju år. Hundratals folkparker varje sommar, månadsjobb på guldkrogar, Bacchi Wapen, Trädgårn m m.

Håkan har också medverkat i revysammanhang. Det var 1973-1974 i Hasse & Tages revy Glaset i örat på Berns. Revyn spelades sex kvällar i veckan, men för Thangers del stannade det inte med detta, eftersom han även spelade till dans efter showen – i Weine Renlidens orkester. Samtidigt var han även med i den återuppståndna sånggruppen Gals & Pals, nu med nya medlemmar, och döpt av ledaren/arrangören Lasse Bagge till ”Män, kvinnor och sång”. Thanger har även spelat och turnerat med Jerry Williams, Östen Warnerbring, Delta Rhythm Boys, Arne Bill, Claes-Göran Hederström, Mona Wessman med flera. I slutet på 70-talet kompade han Lars-Rune Jäverbrant på en skiva, som var den vissångare som vann den talangtävling där Pierre kom trea och som ersatte Gert Avelin i Country Four (samma vikariat som Thanger själv alltså hade ibland). Han har också gjort en kortare sejour i Family Four – som ersättare för...Pierre Isacsson. Under 80-talet spelade han med det egna bandet ”Legimitation” på Viking Line samt och i Karl-Erik Sandbergs dansorkester.

Som studiomusiker, mest som bakgrundssångare, har Thanger medverkat på över 500 skivinspelningar. På 1970-talet spelade han in reklamsingeln "Polarbjörnen", på uppdrag av husvagnsfabriken Polarvagnen – hans enda egentliga framgång som soloartist. Vid 1982 års svenska melodifestival medverkade han i alla fall som textförfattare till låten "Fender 62", som framfördes av The Shanes och placerade sig som sexa i tävlingen.

Thanger har en röst som påminner om Pierres - det är väl därför han vikarierat för honom i Family Four. Det kan man höra i "Polarbjörnen".



Källa: Bland annat: Sunkit.se och Music Information Centre - www.swedishmic.org

2 kommentarer:

  1. Kanske en småsak, men Weine Renlidens orkester var med i "Glaset i örat" endast under 1974, då de ersatte Ingmar Nordströms som varit med under hösten 1973. Då skivinspelningen gjordes under hösten -73 kan man höra Ingmar Nordströms på skivan, men TV-versionen spelades in våren-74, så då kan man se (och höra) Weine Renlidens.
    Tack för intressant blogg. Jag har alltid gillat Pierre Isacsson och tyckt att han var en strålande sångare och en MYCKET underskattad låtskrivare. /Bj.

    SvaraRadera
  2. Småsaker är viktiga saker. Tack för posten!
    Och för orden om bloggen.

    SvaraRadera