Site Meter

söndag 15 november 2009

Om Åke Strömmer

Nu är det dags att lyssna på en av de sånger där Pierre skrev musiken, men någon annan skrev texten. Det finns inte så många sådana, tror rent av att detta är den enda där detta skedde - vanligare vid låtskrivarsamarbeten var ju att Pierre skrev texten och någon annan musiken eller att det var ett gemensamt arbete helt och hållet. Men till "Tror du solen räcker till oss", skrev alltså Pierre musiken och Åke Strömmer texten. Åke Strömmer kanske någon tänker, är inte det sportreportern? Skrev han sångtexter? Jajamän, inte bara sångtexter utan också revyer (främst till Borlängerevyn) och annat. Född 1936, död 2005, en storhet inom sportjournalistiken. Han medverkade bland annat i Sportradion, radioprogrammet På minuten och tv-programmet Minnesmästarna, och var även programledare för Svensktoppen en kort period 1978. Vid sidan av radion medverkade han i TV och i film som reporter i filmen "Åsa-Nisse i rekordform". Han samarbetade med Peter Flack genom att skriva sketcher till Flacks revyer. Bland sportreferat man minns finns Gunnar Larssons tusendelsstrid vid Olympiska spelen i München 1972, Thomas Wassbergs strid mot Juha Mieto vid Olympiska vinterspelen 1980 i Lake Placid och Anders Gärderuds upplopp vid Olympiska sommarspelen 1976 i Montreal 1976. Mietos och Wassbergs strid finns bara i en finsk version på YouTube, men det är minst lika spännande nu som då, och på finska som på svenska. Härliga tider, när skidåkning var vackert att se på. Kolla Wassbergs slutforcering. Ren konst!



Han har också skrivit texter till flera svensktoppsmelodier, bland annat "Hörru Rut" framfört av dansbandet Jigs och "Gitarzan" som sjöngs in av Jerry Williams. Och trots att han var Djurgårdare är det faktiskt Strömmer som skrivit texten till Hammarby IF:s kampsång "Bajen va namnet". När Strömmer begravdes hade han regisserat allt själv och till och med skickat med ett meddelande till alla närvarande, som jag tycker är klockrent:
-Hälsa att Djurgårdaren Åke Strömmer gått över till AIK. Det är bättre om AIK tappar en anhängare...

Minnesvärd är också intervjun han gjorde med Ingemar Stenmark, den gamle språkfålen.



Men nu är det är hög tid att övergå till själva ämnet. "Tror du solen räcker till oss". Finns på sista skivan "Igen", 1977. Låten släpptes också som singel senvintern 1977, med "Don Quijote" som baksida. Den tog sig aldrig in på någon lista. Textmässigt handlar det om ett rätt klassiskt tema: ett barn som ställer skenbart enkla men egentligen djupt filosofiska frågor, till en far, som har lite svårt att förklara.



Tror du solen räcker till oss?
(Pierre Isacsson, Åke Strömmer)
En kväll satt jag med min son
solen sjönk i havet
och vi talade om sånt
bara han och jag vet.
Han frågade mig då
du, vi som nu är små
ska vi bli stora en gång du pappa
och var ska vi bo, du pappa?

Tror du solen räcker till oss
ser man den då
och var finns du nånstans?
Lite konstigt blir det förstås,
vilka ska då var de små?

Tyst tog jag min son i famn
kunde inte svara
när han inte fick nåt svar
suckade han bara
och sedan sa han far -
jag tror att allt finns kvar
inte tar dom det ifrån oss, pappa
vi kan väl bo kvar här, pappa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar