Site Meter

lördag 19 december 2009

Family Four - Jag drömmer om en jul hemma

"White Christmas" skrevs av Irving Berlin och insjungningen med Bing Crosby är den mest säljande singeln någonsin. Det finns några olika historier kring hur sången kom till. En är att han skrev den 1940 vid poolen på Biltmore hotel i Phoenix, Arizona. Han informerade sin sekreterare att hon skulle skriva ner sången han just kommit på, eftersom "jag har just skrivit den bästa sången jag gjort, eller förresten, jag har skrivit den bästa sången som någon någonsin skrivit."

Den första versionen av sången spelade Bing Crosby i en radioshow juldagen 1941, en inspelning som inte finns kvar. Däremot spelade han in den igen den 29 maj 1942, och den släpptes den 30 juli samma år, som filmmusik till filmen "Holiday Inn". Det gick trögt i början, men i oktober 1942 toppade den listorna. Den fick en Oscar, så klart, men i manus var det inte Crosby som skulle sjunga egentligen, utan hans motspelerska Marjorie Reynolds.



Crosbys inspelning har enligt Guinness Rekordbok sålt 100 miljoner exemplar, fast den version vi hör idag är inte den ursprungliga inspelningen som gjordes 1942. Den blev helt enkelt utsliten så han fick gå in i studion igen den 18 mars 1947 och spela in en ny version, där de gjorde allt för att inspelningen skulle låta identiskt med den första.

Den har en melankolisk text, med drag av hemlängtan - vilket säkert bidrog till succén - det var ju under andra världskriget. Sången kom också att spela en roll under slutet av Vietnamkriget, då den fungerade som hemlig signal den sista krigsdagen, vid Saigons fall i april 1975, när evakueringen skulle ske. När den låten började spelas visste alla att det var dags att inleda "Operation Frequent Wind", som evekueringen kallades.

På svenska heter sången "Jag drömmer om en jul hemma", och översättningen är gjord av Karl-Lennart. Oftast sjungs bara refrängerna, men det finns mer text som inte hörs idag. I orginalet sjunger man om en person som befinner vid Los Angeles vid juletid och längtar norrut, på svenska om en sjöman som längtar hem vid juletid.

Karl-Lennart hette egentligen Lennart Reuterskiöld (född 1898, död 1986), och var sångtextförfattare och musikförläggare (använde också pseudonymen Leo Breitner). Han var gift med sångtextförfattaren Ingrid Reuterskiöld (född 1905, död 1986 - blott två månader efter sin make). Hon använde pseudonymerna Ninita och I. Rimson, och har också översatt många sånger, som bland annat Country Four spelat in.

Reuterskiöld grundade 1925 musikförlaget Reuter & Reuter Förlags AB

Jag tycker inte det är en speciellt bra låt, har aldrig gillat den, det är inte heller någon riktigt bra översättning, och ingen svensk artist får heller till det, oavsett om det handlar om Boppers, Carola, Peter Harrysson, eller någon av de otaliga artister som känner sig manade att ge sig på den.

Family Four gör vare sig bättre eller sämre ifrån sig än någon annan, det enda som sticker ut är Pierres recitation av en strof. Annars är det rätt...ordinärt.



Som julbonus för Spotifyare, kommer här en knippe versioner av "White Christmas"/"Jag drömmer om en jul hemma".

http://open.spotify.com/user/fabiansson/playlist/4fKpQNzitdq8okNVwNYJDZ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar