Site Meter

måndag 14 december 2009

Family Four - Vintervisa

Julkänslan här på bloggen fortsätter, så vi lyssnar lite mer på Family Fours julskiva. Nu blir det en av låtarna som inte är en direkt jullåt, snarare en vinterlåt, nämligen "Vintervisa".

"Vintervisa" skrevs av Bernt Staf, som vid sidan om Pugh Rogefeldt är ett av Anders Burmans (på Metronome) stora fynd. Bernt Staf hade en mycket speciell röst. Han slog igenom 1971, med sin egen låt "Familjelycka" från debutskivan "När dimman lättar". "Familjelycka" har sedan spelats in av en rad andra artister, bland annat Family Four, som gjorde den på sin debut-LP "1971". Staf är en udda fågel i svenskt musikliv - han hade otroligt smarta texter, nästan för smarta för sin tid. Han gav ut "När dimman lättar" och "Vingslag" (samt en liveskiva) på Metronome, sen stack han vidare - men han blev egentligen aldrig större än han var hos Metronome. Anledningen till att han lämnade Metronome är nog helt enkelt att Burmans och Stafs egon inte riktigt gick ihop.

Politiskt kallade han sig själv "centerkommunist", och liknade sig själv vid en vattenmelon: "grön utanpå och röd inuti". Hans senare karriär var vacklande och ojämn, och han dog relativt bortglömd 2002.

"Vintervisa" finns på den andra skivan, "Vingslag", från 1972. Andra kända sånger från den skivan är "Anita Transisto", "Färg ton och ord", "Sekunda glas". "Färg ton och ord" tar vi och lyssnar på tycker jag. Det är kanske en av de märkligaste och mäktigaste sånger som spelats in på svenska. Helt fantastisk timing och sång.



Här är Bernt Staf i "Alltför radikal" från musikfilmen "Vi har vår egen sång".



Så kommer vi till "Vintervisa". Så här låter den med Bernt Staf själv - och då får ni texten också.



Och på "Family Fours Jul" finns denna version:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar