Dags för lite julstämning, med "Stilla natt, heliga natt" från "Family Fours jul", inspelad 1971 och producerad av den legendariska Anders Burman. Låten har arrangerats av Berndt Öst och Sven-Olof Walldoff. Walldoff - det är dirigenten som är utklädd till Napoleon när ABBA vinner Eurovision Song Contest med "Waterloo" och som arrangerat ABBA under 70-talet, men även t ex ”Är du kär i mej ännu, Klas-Göran?” för Lill-Babs och Anita Lindbloms ”Sånt är livet”. I "Stilla natt, heliga natt" tycker jag förövrigt att Family Four funkar riktigt bra i stämsången, särskilt Pierres bas som ligger i botten och puttrar julgröt och gör det till ett riktigt bra Family Four-ögonblick.
Stilla natt är en av de mest kända julpsalmerna. Ursprungligen en tysks julsång från 1818, med text av Joseph Mohr och musik komponerad av Franz Gruber. Det finns många skrönor om sången, en populär är att orgeln i kyrkan i Oberndorf (Österrike) gick sönder på själva julaftonen 1818. Utan orgel, ingen orgelmusik, men Franz Gruber (kantor i kyrkan) och Joseph Mohr (hjälppräst) Mohr räddade situationen, genom att snabbkomponera en sång som de sedan sjöng tillsammans med barnkören till gitarrarrangemang - så kom "Stilla natt, heliga natt" till. En bra historia, men egentligen hade Mohr skrivit texten redan 1816, och när Mohr faktiskt komponerade musiken vet man väl inte, mer än att det var 1818. Kanske på julafton, som skrönan säger.
"Stilla natt, heliga natt" figurerar i det märkliga vapenstilleståndet på julaftonen 1914 (den så kallade julfreden). Då, under första världskrigets första julafton, på västfronten kring staden Ypres i Belgien, hölls en inofficiell och vapenvila mellan å ena sidan brittiska och franska trupper och å andra sidan tyska trupper (påven hade under hösten propagerat för en sådan, men engelsmännen hade avfärdat idén). Britterna hörde tyskarna sjunga Stille Nacht, Heilige Nacht och dessutom trotsa ljusförbudet genom att sätta levande ljus i träden. I stället för att skjuta svarade de med Silent night, Holy night och det hela slutade med att bägge sidor klev upp ur sina skyttegravar och möttes mitt i ett av ruttnande lik stinkande ingenmansland. De begravde sina döda, utbytte gåvor och fotografier innan de återgick till det de var där för att göra, nämligen döda varandra. Striderna återupptogs i mellandagarna, eller till och med ännu senare på vissa ställen (för den anarkistiska vapenvilan spred sig). Det visar mänsklighetens absurditet - först dra iväg för att slakta varandra, sedan bli sentimentala och bundisar, och sedan krypa tillbaka till skyttegravarna och börja mörda samma människor som de just pratat med. Militärledningen gillade såklart inte detta synnerliga mesiga tilltag, när de fick höra talas om det (de firade naturligtvis jul långt från fronten) beordrade de att kriget skulle återupptas. Eftersom soldaterna förstod vad befälen ville höra (kanoner och skottsalvor), sköt man hej vilt - men ovanför huvudena på varandra. Det lät som krig i alla fall, men ingen kom till skada. De kommande julaftnarna beordrades för säkerhets skull särskilda bombningar just på julafton, för att det inte skulle sprida sig nån onödig blödighet i leden.
Den svenska texten är skriven av och sedan bearbetad av i tur och ordning Carl Oscar Mannström (1915), Edvard Evers (1917) och Torsten Fogelqvist (1937). Den version som Family Four sjunger är den senaste revisionen, det vill säga Fogelqvists revision som blev psalm nummer 52 i 1937 års psalmbok (nummer 114 i 1986 års bok), vilket betyder att man nog borde angivit även deras namn på omslaget (inte bara "trad.arr", som nu). Torsten Fogelqvist, förresten, var rektor för Brunnsvik Folkhögskola i Dalarna under den tid som Dan Andersson gick där. De var inte vänner från början, snarare tvärtom, men kom att bli mycket goda vänner längs vägen och under resten av Dans liv (proppen löstes när Dan kom och visade sin nya dikt "En spelmans jordafärd", som Fogeqvist tyckte var fantastisk). Fogelqvist hamnade senare i Svenska Akademin, på stol 11, den som Karlfeldt suttit på innan honom, och som Eyvind Johnson senare satt på. Nu sitter Ulf Linde där.
Stilla natt, heliga natt
- Gruber, Mohr, Mannström, Evers, Fogelqvist -
Stilla natt, heliga natt!
Allt är frid. Stjärnan blid
Skiner på barnet i stallets strå
Och de vakande fromma två.
Kristus till jorden är kommen.
Oss är en frälsare född.
2.
Stora stund, heliga stund!
Änglars här slår sin rund
Kring de vaktande herdars hjord,
Rymden ljuder av glädjens ord.
Kristus till jorden är kommen,
Eder är frälsaren född.
3.
Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår,
Nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen.
Oss är en frälsare född.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar