Site Meter

lördag 10 oktober 2009

Mysteriet med den försvunna Pierre Isacsson-låten

Bosse Carlgren heter en låtskrivare som skrivit hundratals texter till svenska artister de senaste 40 åren, allt från Lill Lindfors till...Lill-Babs. Men även till Svante Thuresson, After Dark, Kjerstin Dellert, Family Four, Glenmarks, Ann-Louise Hanson, Lill-Babs, Anders Linder, Lars Lönndahl, Magnus & Brasse, Siw Malmkvist, Eva Rydberg, Agnetha Fältskog, Björn Skifs med mera. Några kända låtar är ”De ä bar' och åk” åt alpina landslaget, "Tack för en underbar vanlig dag" åt Agnetha Fältskog, "Axel Öman" åt Lill Lindfors/Svante Thuresson. Till de svenska melodifestival- uttagningarna har Carlgren skrivit flera låtar, bland annat kom Inger Öst 5:a 1974 med "En grön dröm om mig" (vilka var det nu som vann...) och 1975 blev Gimmicks tvåa med "Sången lär ha vingar". Åt Magnus & Brasse skrev han ”Svordomsvisan", "Bäst att ta sig ett glas" och "Brasses enmansband". Svordomsvisan är en klassiker.



Och så har han skrivit texter till de tidiga smurfskivorna som jag lyssnade på som barn, den här spelade jag särskilt mycket...och visst är det Banarne Möllberg som sjunger.



Till Family Four har han mest bidragit med texter till krogshower och folkparksturnéer, dock inget som finns på någon skiva (tydligen var en LP planerad med Family Four redan 1970 som skulle hetat ”Nya Family Four”, men den gavs aldrig ut, av någon anledning).

Så över till mysteriet... I sin CV över sina låtsskrivargärningar (det finns ett föredömligt låtskrivarschema på hans hemsida www.carlgrens.info), listar han en sång skriven åt Pierre Isacsson 1974 som heter ”Ja' vet precis va' ja' vill”, en översättning av Jim Staffords ”Spiders and snakes”. Det märkliga är att Carlgren i de övriga fall hans låtar inte kommit med på en slutlig skiva alltid angivit det, men så alltså inte här. Han har till och med listat de låtar han skickat till melodifestivalen, som inte kommit med. Så, vad finns det för alternativ till denna försvunna Pierre Isacsson-låt? 1974, det innebär att det handlar om Pierres debutskiva. Var det hela kanske så långt gånget att hans översättning verkligen fanns med på skivan in i det sista, men plockades bort utan att han noterade det, inte ens senare? Finns det någon hittills okänd skiva där Pierre medverkar med en låt? Eller vad var det som egentligen hände? Själva orginalet passar utmärkt till Pierre, tycker, så jag tvivlar inte en sekund att det verkligen funnits en sådan översättning och en sådan inspelning.



Så vad hände med "Ja' vet precis va ja' vill"? Rätt svar belönas med en kopia av notbladet till "Det går en vind över fjärden" med Country Four.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar